Levin lumivarmuuden 60-vuotinen perintö: Maailmancupista lumensäilönnän innovointiin

Levin hiihtohistorian alkuaskelmat

Levin 60-vuotisen historian aikana on todistettu merkittävää kasvua ja kehitystä, erityisesti hiihtomatkailun saralla. Hiihtotoiminta saavutti uuden tason vuonna 1964, kun Kittilän kunta hankki maata Levitunturilta ja rakensi ensimmäisen hissin. Hiihtotoiminta kasvoi vuosien varrella, ja 2000-luvun alussa Levin alueelle investoitiin merkittävästi, muun muassa laskettelurinteiden valaistukseen ja lumetusjärjestelmiin, mikä mahdollisti televisioidut kilpailut. Erityisesti lumensäilöntä nousi tärkeäksi osaksi Levin hiihtokeskuksen infrastruktuuria.

Maailmancupin isännöinti ja kansainvälinen näkyvyys

Alppihiihdon maailmancupin järjestäminen Levillä vuodesta 2004 alkaen toi hiihtokeskukselle kansainvälistä näkyvyyttä ja vakiinnutti sen aseman osana FIS:n kisakalenteria. Levillä on ollut kunnia aloittaa sekä naisten että miesten pujottelukausi, mikä on huomattava saavutus hiihtokeskukselle. Säilölumen käyttö on ollut ratkaisevaa tämän kaltaisten suurtapahtumien onnistuneelle järjestämiselle heti alkukaudesta. Lumensäilöntä on myös pidentänyt hiihtokautta Levillä aina lokakuusta toukokuun puoliväliin saakka, tuoden samalla positiivisia vaikutuksia alueen matkailuelinkeinolle.

Lumensäilönnän merkitys ja kehitys Levillä

Vuonna 2016 lumensäilöntä otettiin käyttöön Levillä varmistamaan Levin maailmancupin lumivarmuus ja kisan läpivienti. Ensimmäiset säilöntätoimenpiteet tehtiin Levi Black -rinteeseen, ja säilötty lumi levitettiin rinteeseen pari viikkoa ennen kilpailua. Tämä uusi säilöntätekniikka mahdollisti maailmancupin onnistuneen järjestämisen ja lisäsi Levillä lumensäilönnän käyttöä myös muilla rinteillä. Eturinne sai lumipeitteen heti lokakuussa, palvellen sekä laskettelijoita että alppiryhmiä ympäri maailman. Levin hiihtokeskus oli oppinut paljon ensimmäisestä lumensäilöntävuodestaan, ja jatkoi lumensäilöntäjärjestelmänsä kehittämistä, tutkien muun muassa erilaisia suojapeitteitä lumen sulamisen estämiseksi.

Lumen säilönnän ympäristönäkökulma

Lumen säilöntä on erityisesti ympäristöystävällinen teko, sillä talven lumien hyödyntäminen seuraavalla kaudella vähentää lumetuksen tarvetta alkukauden lämpöisemmissä olosuhteissa. Näin voidaan säästää suuri määrä sekä vettä että energiaa lumetuksen alkaessa. Vuonna 2023 Levi Glacierilla on ennätysmäärä säilölunta – peräti 130 000 kuutiota. Glacierin lisäksi 50 000 m³ lunta on varattu Levi Black -rinteeseen alppihiihdon maailmancupia varten ja 20 000 m³ säilölumilatuun.

Linkki: Lue lisää lumensäilönnästä.

Kunnianosoitukset ja laajennukset: Levin lumensäilönnän vaikutus

Levi West -alueen laajennus vuonna 2020 toi mukanaan lisää rinnepinta-alaa sekä uutta valaistusta ja lumetuskapasiteettia. Levin pitkäaikaiset investoinnit lumensäilöntään ja muuhun infrastruktuuriin huomioitiin vuonna 2023, kun Levillä järjestetty Interski-kongressi palkittiin vuoden tekona ja Suomen Hiihtokeskusyhdistys myönsi Levillä jälleen Vuoden hiihtokeskus -palkinnon. Joka vuosi yhä enemmän maajoukkueita tulee avaamaan kautensa Leville heti lokakuusta alkaen, mukana myös miesten maajoukkueet vaikkeivat he kilpaile Levillä.

Lumensäilönnän perintö Levillä: 60 vuotta kasvua ja innovointia

Koko Levin 60-vuotista historiaa määrittävä kasvu on yhteistyön, suunnitelmallisuuden ja jatkuvan kehittämisen ansiota, ja lumensäilöntä on ollut merkittävä osa tätä kehitystä. Lumensäilönnän ansiosta Levillä on mahdollistettu laajemmat laskettelumahdollisuudet ja varmistettu maailmanluokan kilpailujen järjestäminen, mikä on edelleen vahvistanut Levin asemaa merkittävänä hiihto- ja laskettelukohteena niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Linkki: Lue lisää 60 vuotiaan Levin historiasta.

Edellinen
Edellinen

Lumen kierrätys, teknologia ja ympäristövaikutukset

Seuraava
Seuraava

"LUMEN SÄILÖNNÄSSÄ LEVI ON EDELLÄKÄVIJÄ", KERTOO FIS:N KILPAILUJOHTAJA PETER GERDOL